Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Δείτε:

Εκθεση του Robert A. McCabe

Σαντορίνη και Αιγαίο : Εικόνες μαγεμένης γής (1954-1965)
Εκθεση του Robert A. McCabe. Φιλοξενήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Μ. Νομικού απο 6 Ιουλίου ώς 25 Αυγούστου 2006
Από το συγγραφέα :
Τον Ιούλιο του 1954, ο αδερφός μου και εγώ βρισκόμασταν στην Αθήνα κατά την πρώτη μας επίσκεψη στην Ελλάδα. Επιβιβαστήκαμε στο πλοίο από τον Πειραιά με προορισμό τη Σαντορίνη. Μετά από μακρύ ταξίδι, φυσικό για την εποχή εκείνη, το πλοίο μας μπήκε τελικά στην καλντέρα. Παρατηρήσαμε ότι τα χωριά στις άκρες της καλντέρας άστραπταν σαν να βρίσκονταν μέσα σε χιλιάδες μικρές λάμψεις φωτός.
Οι κάτοικοι καλωσόριζαν το πλοίο χρησιμοποιώντας μικρούς καθρέπτες και παίζοντας με τις αντανακλάσεις του ήλιου. Αναρωτιόμουν αν αυτό ήταν φυσιολογικό για τα νέο-αφιχθείσα πλοία. Δεν ήταν! Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα για έναν από τους επιβάτες του πλοίο μας, το Μάρκο Νομικό, ο οποίος ήταν αντιπρόσωπος των Κυκλάδων στην Ελληνική Βουλή και πατέρας του οικοδεσπότη μας, του Πέτρου Νομικού.

Όταν ανεβήκαμε από το παλιό λιμάνι, στα Φηρά, το περπάτημα και τα μουλάρια ήταν οι μόνες λύσεις τότε, συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν οι μόνοι επισκέπτες στο νησί, καθώς επίσης και ότι υπήρχαν μόνο δύο επιβατικά οχήματα σε λειτουργία, ένα τζιπ και ένα λεωφορείο. Ευτυχώς, αποκτήσαμε πρόσβαση στο τζιπ και έτσι μπορέσαμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.
Επισκεφθήκαμε την Αρχαία Θήρα, ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο που είχε ανοιχτεί πρόσφατα για να διευκολυνθεί η επίσκεψη του Konrad Adenauer, του οποίου ο παππούς έκανε τις ανασκαφές.

Σε μία από τις επισκέψεις μας και αγνοώντας τον θησαυρό από κάτω μας (ο συγγραφέας εδώ, εννοεί τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου πού τότε δεν είχαν έλθει στο φως) περπατήσαμε στο χώρο του Ακρωτηρίου για να φτάσουμε στην παραλία.
Επισκεφθήκαμε ακόμη, την Οία, το Καμάρι, την Περίσσα, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το Εμπορείο, το Ημεροβίγλι, το Φηροστεφάνι και το ηφαίστειο. Η φυσική ομορφιά του νησιού και η ασυνήθιστη γεωλογική του ιστορία ήταν για μας πρωτόγνωρο. Πολύ γρήγορα το νησί έγινε ένα αγαπημένο και ιδιαίτερο μέρος για μας.

Επέστρεψα στη Σαντορίνη το επόμενο καλοκαίρι. Το νησί παρέμενε ακόμα σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστο από τον τουρισμό. Την εποχή αυτή είχε μάλιστα ξεκινήσει η κατασκευή του ξενοδοχείου Ατλαντίς. Λίγο μετά (το 1956) ο καταστρεπτικός σεισμός χτύπησε και κατέστρεψε το 85% των υποδομών του νησιού.

Επέστρεψα ξανά το 1961 για μια ακόμα φορά με τον αδερφό μου, τον οικογενειακό μας γιατρό και μερικούς φίλους από τη Γαλλία. Σημάδια της καταστροφής υπήρχαν παντού, όμως η φιλοξενία και η γενναιοδωρία των ντόπιων ήταν αξέχαστη.
Υπήρχαν μόνοι λίγοι τουρίστες, όμως η ανακάλυψη του ιδιαίτερου χαρακτήρα και της ποιότητας του νησιού είχε μόλις ξεκινήσει. Ο παλιός τρόπος ζωής και εργασίας εξαφανιζόταν σιγά σιγά και τη θέση του έδινε στις επερχόμενες τουριστικές ενασχολήσεις.
Πάντως κάθε φορά που φτάνουμε εδώ (ακόμα και σήμερα), δέος μας καταλαμβάνει για αυτό το μοναδικό μέρος με τους τόσο ξεχωριστούς ανθρώπους.
ROBERT McCABE
ΙΟΥΛΙΟΣ 2006

Ο ROBERT McCABE γεννήθηκε στο Σικάγο το 1934. Δυο χρόνια αργότερα, η οικογένεια του μετακόμισε στην περιοχή της Νέας Υόρκης όπου ο πατέρας ξεκίνησε να εργάζεται σε μια εφημερίδα. Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1954, μετά το δεύτερο έτος φοίτησης του στο Πανεπιστήμιο Princeton όπου σπούδασε την αγγλική γλώσσα και έκανε τη διατριβή του πάνω στον λόρδο Μπάιρον και την Ελλάδα. Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες εκτέθηκαν για πρώτη φορά στη βιβλιοθήκη Firestone του Πανεπιστημίου του Princeton. Ο McCabe και η σύζυγος του, η οποία έχει γεννηθεί στην Αθήνα, μένουν πλέον στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

Σαντορίνη / Πολιτισμός & Παράδοση / Πολιτιστικά κέντρα και Εκθέσεις / Εκθεση του Robert A. McCabe
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.