Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Ανασκαφές Ακρωτηρίου Θήρας

Σαντορίνη Αρχαιολογικοί χώροι :
Οι Ανασκαφές στο Ακρωτήρι & Οι τοιχογραφίες της Θήρας
Οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Θήρας έφεραν στο φως έναν από σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου. Η πρώτη εποίκιση της περιοχής χρονολογείται στο τέλος της Νεολιθικής Εποχής (τουλάχιστον κατά την τέταρτη χιλιετία π.Χ).

Κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.), υπάρχει ήδη ένας ευμεγέθης οικισμός ο οποίος κατά τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (περίπου στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ.) επεκτείνεται και σταδιακά αναπτύσσεται ως ένα από τα κύρια εμπορικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου.

Το μεγάλο εύρος του οικισμού (περίπου 200 στρέμματα), το περίπλοκο σύστημα αποχέτευσης, τα εξελιγμένα πολυώροφα κτήρια με τις υπέροχες τοιχογραφίες, τα έπιπλα και τα σκεύη, δείχνουν τη μεγάλη ανάπτυξη και ευημερία του πολιτισμού αυτού.

Τα διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στα κτήρια φανερώνουν το ευρύ δίκτυο συναλλακτικών και εμπορικών σχέσεων. Το Ακρωτήρι ήταν σε επαφή με την Κρήτη ενώ επίσης υπήρχε επικοινωνία με το Ηπειρωτικό κομμάτι του Ελληνικού χώρου, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, καθώς και τη Συρία και την Αίγυπτο.

Η ζωή του οικισμού τελείωσε απότομα στο τέλος του 17ου αιώνα π.Χ. όταν οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν λόγω ισχυρών σεισμών. Η έκρηξη του ηφαιστείου ακολούθησε. Τα ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν ολόκληρο το νησί και φυσικά και τον ίδιο τον οικισμό. Ωστόσο, αυτά τα υλικά προστάτεψαν και διατήρησαν μέχρι και σήμερα τα κτήρια και το περιεχόμενο τους, με παρόμοιο τρόπο όπως στην Πομπηία.

Ο ΕΚΛΙΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

Ενδείξεις για τον οικισμό του Ακρωτηρίου πρωτοήρθαν στο φως στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ωστόσο, συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν πολύ αργότερα, το 1967, από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρίας Αθηνών. Ο Μαρινάτος αποφάσισε να πραγματοποιήσει ανασκαφές στο Ακρωτήρι με την ελπίδα να επιβεβαιώσει μια παλιά του θεωρεία, δημοσιευμένη τη δεκαετία του` 30, ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας ήταν υπεύθυνη για την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού. Μετά το θάνατο του (το 1974), οι ανασκαφές συνεχίστηκαν επιτυχημένα υπό την διεύθυνση του Χρήστου Ντούμα.

Ωράριο λειτουργίας
Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου ειναι ανοικτός στο κοινό, καθημερινά εκτός Δευτέρας, από 10.00 ώς 17.00.
Πληροφορίες  Ανασκαφές Ακρωτηρίου Τηλ : 22860 81366
Σαντορίνη Πολιτισμός & Παράδοση / Αρχαιολογικοί Χώροι / Ανασκαφές Ακρωτηρίου :
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.