Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / καιρικές συνθήκες

Το νησί της Σαντορίνης, ανήκει στη Μεσογειακή λεκάνη και κατά συνέπεια έχει άμεσα χαρακτηριστικά Μεσογειακού κλίματος. Δηλαδή από θερμά, ξηρά καλοκαίρια και ψυχρούς υγρούς χειμώνες..

Ωστόσο, η ξεχωριστή γεωγραφική θέση καθώς και το μικρό μέγεθος του νησιού προσδίδουν στη Σαντορίνη ιδιαίτερα μικροκλιματικά χαρακτηριστικά.

Γαλανός Ουρανός
Σύμφωνα με τη πρόσφατη κλιματική ταξινόμηση (του συστήματος Koppen 2007) η Σαντορίνη και η Ανάφη παρουσιάζουν ένα θερμό ερημικό κλίμα, που ειναι μοναδικό στην Ευρώπη.

Ανεμοι

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτών των ιδιαίτερων συνθηκών είναι οι άνεμοι και η υγρασία.
Γύρω από το νησί δεν υπάρχουν καθολου ορεινοί όγκοι και έτσι η Σαντορίνη υπόκειται στην επίδραση δυνατών ανέμων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κυρίως βορειοδυτικοί άνεμοι ή ‘‘μαϊστροι’’, αλλά επίσης, νότιοι ή ‘‘όστρια’’ οι οποίοι κατά κανόνα ειναι δυνατότεροι από τους βόρειους.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του καιρού της Σαντορίνης (αλλά και όλου του Αιγαίου) είναι τα γνωστά μας μελτέμια.

Τα μελτέμια είναι τοπικοί βόρειοι έως βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν από το Μάη έως και το Σεπτέμβρη κάθε χρόνο. Οι ντόπιοι θεωρούν τα μελτέμια ευλογία και τα περιμένουν με ανακούφιση κατά τις καυτές καλοκαιρινές μέρες. Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, εάν την ώρα που απολαμβάνετε την θέα στην καλντέρα ακούσετε ένα δυνατό απροσδιόριστο θρόισμα. Είναι απλά ο ιδιαίτερος ήχος αυτού που μπορούμε να αποκαλέσουμε ‘δυνατό νησιώτικο αεράκι’.

Επιπλέον, η επίδραση της θάλασσας στην ατμόσφαιρα της Σαντορίνης είναι διαρκής, μιας και η απόσταση από τη θάλασσα δεν ξεπερνά τα 3 χλμ σε κανένα σημείο του νησιού. Για το λόγο αυτό μπορεί να υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και κατά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες, υγρασία πού όμως ειναι ευπρόσδεκτη κατά τις ζεστές καλοκαιρινές βραδυές.

Θερμοκρασία

Εκτός από τους ανέμους και την υγρασία, ο καιρός στο νησί ακολουθεί τις συνθήκες πού επικρατούν στην υπόλοιπη Μεσόγειο τόσο το φθινόπωρο και το χειμώνα οσο το καλοκαίρι και την άνοιξη.
Κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα (Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος), η μέση θερμοκρασία είναι 12.5°C (54.5°F).

Από την άλλη μεριά, την άνοιξη και το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία είναι 25°C (77°F), ενώ ένα καυτό καλοκαιρινό μεσημέρι μπορεί να φτάσει ακόμη και 38°C (100.4°F).
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαχωρισμός των εποχών δεν είναι απόλυτος. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι σχετικά υψηλές (20-25°C ή 68°F-77°F) και οι καιρικές συνθήκες να θυμίζουν περισσότερο άνοιξη ή καλοκαίρι.
Χιόνια στη Σαντορίνη

Βροχοπτώσεις (και χιονοπτώσεις)

Οι βροχοπτώσεις στη Σαντορίνη διαφέρουν σημαντικά από χρόνο σε χρόνο ενώ μπορεί να υπάρχει αστάθεια ακόμη και μέσα στην ίδιο μήνα. Το μόνο σταθερό στοιχείο σε οτι αφορά τις βροχές είναι ότι δεν συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι δε χιονοπτώσεις είναι πάρα πολύ ασυνήθιστες στην Σαντορίνη.
Τέτοια ‘περίεργα’ φαινόμενα μπορεί να συμβούν μόνο μια φορά ανά δεκαετία. Οι ντόπιοι μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι δεν θα υπάρχουν βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις το καλοκαίρι και ιδιαίτερα μεταξύ Μάιο με Σεπτέμβριο.
Ουράνιο τόξο
Αν τύχετε σε καλοκαιρινή βροχή στη Σαντορίνη, τότε μάλλον κάτι πηγαίνει στραβά με το κλίμα του πλανήτη.
ΑΡΧΙΚΗ
Σαντορίνη / Καιρός / Καιρικές συνθήκες
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.