Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Δείτε:

Οι Τοιχογραφίες της Θήρας

Σαντορίνη :
Πολιτισμός & Παράδοση

Σαντορίνη - Εκκλησίες

Eκκλησίες στην Σαντορίνη, το ελληνικό ορθόδοξο Πάσχα, θρησκευτικό ημερολόγιο & γιορτές, ονομαστικές εορτές...

Σαντορίνη - Μουσεία

Αρχαιολογικό μουσείο, προϊστορικό μουσείο, μέγαρο Γκύζη, το ναυτικό μουσείο, αρχοντικό Γεωργίου Εμμ. Αργυρού
Λαογραφικό μουσείου Εμ. Λιγνού....

Σαντορίνη - Εκθέσεις

Συνεδριακό κέντρο Μ.Νομικού, τοιχογραφίες Σαντορίνης, κέντρο τέχνης Αργυρού έκθεση κάναβας, έκθεση "η Σαντορίνη που χάνεται"...

Σαντορίνη - Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανασκαφές Ακρωτηρίου, η Αρχαία Θήρα ...

Σαντορίνη : Η Ιστορία

Κάστρα, Φρούρια & Πύργοι

Το φρούριο του Σκάρου, το κάστρο του Αγ.Νικολάου, ο πύργος του Νημποριού, το κάστρο του Πύργου, το κάστρο & ο πύργος του Ακρωτηρίου...

Κάτι απ' τα παλιά...
Εικόνες μαγεμένης γής (1954-1965)
Εκθεση του Robert A. McCabe. Φιλοξενήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Μ. Νομικού απο 6 Ιουλίου ώς 25 Αυγούστου 2006

Η Σαντορίνη & το Αιγαίο

Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού :
Οι τοιχογραφίες της Θήρας
Τοιχογραφίες της Σαντορίνης από τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου
Το Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σαντορίνης, τα Φηρά με θέα την καλντέρα και το ηφαίστειο. Το συνεδριακό κέντρο εγκαινιάστηκε το 1989, με το 3ο Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο: "Η Θήρα και ο Κόσμος του Αιγαίου" που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Θήρας. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, ανακαινισμένο και διαμορφωμένο κατάλληλα για την συγκεκριμένη χρήση.
Φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση "Οι τοιχογραφίες της Θήρας" και είναι αφιερωμένο στην υλοποίηση και προώθηση κοινωνικών, πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων για την υποστήριξη του νησιού και των ανασκαφών στο Ακρωτήρι...
Αρχιτεκτονική Ιστορία &
η Αναστήλωση του κτηρίου
Οι Ανεπανόρθωτες ζημιές του σεισμού του 1956
Πριν το 1956, ένα κοκκινόχρωμο σπίτι του 20ου αιώνα που ανήκε στη νεοκλασσική αρχιτεκτονική «Κόκκινα Σπίτια», υπήρχε στη θέση του Συνεδριακού Κέντρου. Το σπίτι ανήκε σε εξέχουσα οικογένεια της Σαντορίνης, η οποία εγκατέλειψε το νησί μετά το σεισμό.

Με το σεισμό του 1956, το κτήριο υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές και έπρεπε να κατεδαφιστεί. Για παράδειγμα, οι σήραγγες πίσω από την σημερινή Αίθουσα Συνεδριάσεων, που αποτελούσαν την «κάναβα» της οικογένειας, είχαν καταστραφεί εντελώς. Το κτήριο ξαναχτίστηκε για να αποτελέσει τo σημερινό συνεδριακό κέντρο, διατηρώντας την αυθεντική αρχιτεκτονική και αρκετά προηγούμενα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Ο αρχιτέκτων Δημήτριος Κουτσουδάκης, είχε πάρει φωτογραφίες και είχε κάνει διάφορα σχέδια του ερειπωμένου σπιτιού μετά το σεισμό, κάτι που του επέτρεψε να σχεδιάσει τις νέες εγκαταστάσεις, διατηρώντας τα κυριότερα στοιχεία του προηγούμενου κτηρίου. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του Συνεδριακού Κέντρου, κύριος Πέτρος Μ. Νομικός ανέλαβε όλη την ευθύνη και τα έξοδα για την αποκατάσταση. Αξιοσημείωτο καλλιτέχνημα του κτηρίου αποτελεί η εκπληκτική οροφή της κύριας αίθουσας συνεδριάσεων η οποία ζωγραφίστηκε από τον αγιογράφο Ανδρέα Αβδελόπουλο.

Οι Ανασκαφές του Ακρωτηρίου
Οι συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή του Ακρωτηρίου ξεκίνησαν το 1967. Οι τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν τότε αποτελούν ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο καλλιτεχνικό σύνολο από κάθε άλλη γνωστή περίοδο στο Αιγαίο.

Όσον αφορά την τεχνική, το ύφος και το περιεχόμενο, οι τοιχογραφίες αποτελούν ανεκτίμητο πεδίο μελέτης για αρχαιολόγους, ιστορικούς τέχνης, αλλά και για βοτανολόγους, ζωολόγους και πολλούς ακόμη επιστήμονες. Παρέχουν τεράστιο πλούτο πληροφοριών σχετικά με τη ζωή, την τέχνη, την οικονομία, τη θρησκεία, το περιβάλλον και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων κατά το πρώτο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ.

H Έκθεση των Τοιχογραφιών
Με πρόθεση την δημοσιοποίηση των τοιχογραφιών της προϊστορικής Θήρας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ο Πέτρος Μ. Νομικός χρηματοδότησε την πιστή αναπαραγωγή των τοιχογραφιών, οι οποίες στη συνέχεια δωρίθηκαν στο Ίδρυμα Θήρας - Πέτρος Μ. Νομικός.

Πρόκειται ουσιαστικά για τρισδιάστατη επακριβή αντιγραφή των τοιχογραφιών σε πραγματικό μέγεθος. Η κατασκευή τους έγινε με τη μέθοδο Kodak Pathé, μια περίπλοκη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά των φωτογραφικών γαλακτωμάτων των τοιχογραφιών σε σύνθετο υπόστρωμα που αντιγράφει ακριβώς τα πρωτότυπα.

Η πλήρης σειρά των αναπαραστάσεων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συμποσίου «Τοιχογραφίες της Θήρας», το 1997. Από τότε, η έκθεση παραμένει ανοικτή για το κοινό, προσελκύοντας σημαντικό αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο.

Οι σήραγγες του Συνεδριακού Κέντρου παρέχουν το κατάλληλο περιβάλλον για την έκθεση των τοιχογραφιών. Οι τοιχογραφίες έχουν ενσωματωθεί αρμονικά στο σκηνικό των σηράγγων, επιτρέποντας στον επισκέπτη να φανταστεί πώς ήταν οι πρωτότυπες τοιχογραφίες στους τοίχος της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου.

Η Έκθεση αποτελεί μια πραγματικά σπάνια ευκαιρία για κάθε επισκέπτη, μελετητή ή κάτοικο της Σαντορίνης, να θαυμάσει μαζί όλες τις τοιχογραφίες για πρώτη φορά από τότε που ήταν θαμμένες, πριν 3.500 χρόνια.

Πέτρος Μ. Νομικός Συνεδριακό Κέντρο
Φηρά Σαντορίνη 847 00 Κυκλάδες
"Οι Τοιχογραφίες της Θήρας"
Η έκθεση είναι ανοιχτά καθημερινά κατά τη θερινή περίοδο από 10.00 – 20.00
Τηλ : +30 22860 23016 - 7
Φαξ : +30 22860 23020

ΠΕΤΡΟΣ Μ. ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ 1

ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ 2

ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ 3
Σαντορίνη / Πολιτισμός & Παράδοση / Πολιτιστικά κέντρα και Εκθέσεις / Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού - Οι Τοιχογραφίες της Θήρας
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.