Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / Η χαμένη Ατλαντίδα


Η Σαντορίνη έχει συνδεθεί με την Ατλαντίδα, την μυθική ήπειρο που βυθίστηκε στην θάλασσα, ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμα του πολιτισμού της. Το μυστήριο γύρω από την καταστροφή της μίας και την εξαφάνιση της άλλης, έχει απασχολήσει τους επιστήμονες εδώ και πολλές γενιές.

Οι αρχικές συζητήσεις για την Ατλαντίδα ξεκίνησαν από αναφορές που έχουν βρεθεί σε διαλόγους του Πλάτωνα 'Τιμαίος' (21 Ε – 25 Δ) και 'Κριτίας' (108 Ε – 121 Γ). Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο δικηγόρος Σόλων ο Αθηναίος επισκέφτηκε την Αίγυπτο (590 π.Χ), όπου του είπε για την ιστορία της Ατλαντίδας ένας ιερέας στο Σαΐς: 'μίας μεγάλης και θαυμάσιας πολιτείας που κυβερνούσε τα γύρω νησιά' και που όφειλε την δύναμή της στον πολιτισμό που είχε εξελιχθεί σε αυτήν.

Το βασίλειο αποτελούνταν από 2 νησιά, το 'μεγαλύτερο' και το 'μικρότερο' και υπήρχαν 10 πόλεις. Από αυτές μόνο οι 2 αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, η 'Μετρόπολη' και η 'Βασιλική Πόλη'.

Εν συνεχεία η Ατλαντίδα υπέστη φοβερό σεισμό και πλημύρα και βυθίστηκε ολοκληρωτικά στην θάλασσα. Ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι οδήγησαν τις μελέτες στο συμπέρασμα πως η χαμένη Ατλαντίδα δεν ήταν άλλη από την Σαντορίνη. Παρόλα αυτά με το πέρασμα των αιώνων, καθώς ο μύθος επαναλαμβανόταν, οι ειδικοί ξεκίνησαν τις διαφωνίες. Ο καθηγητής Μαρινάτος αναγνώρισε την Ατλαντίδα ως την Μινωική Κρήτη. Ίσως η Κρήτη ήταν το 'μεγάλο' νησί, η 'Βασιλική Πόλη', ενώ η Σαντορίνη, με την οποία η Κρήτη είχε δεσμούς, ήταν η 'Μετρόπολη' ή το 'μικρότερο' νησί.

Το ερώτημα εάν η Ατλαντίδα υπήρξε πραγματικά ή όχι παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο.

Σαντορίνη | Θήρα / Η χαμένη Ατλαντίδα
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.