Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / Ατλαντίδα & Αίγυπτος


Η Ατλαντίδα.
3600 χρόνια πρίν (δηλ το 1600 χρόνια προ Χριστού) στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Σαντορίνη, στο Αιγαίο πέλαγος, συνέβη η δεύτερη μεγαλύτερη ηφαιστειακή καταστροφική έκρηξη στο κόσμο.

Η έκρηξη αυτή βύθισε το μεγαλύτερο κομμάτι της στεριάς όπου δημιουργήθηκαν τα νησιά του Αιγαίου και σκότωσε 35.000 ανθρώπους.

Υποστηρίζεται από ομάδα επιστημόνων ότι βύθισε την Ατλαντίδα (που γεωγραφικά υπολογίζουν τη θέση της μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης), ενώ παράλληλα κατέστρεψε και τον ακμάζοντα Μινωικό πολιτισμό.

Πώς επηρέασε η έκρηξη της Σαντορίνης τις γύρω περιοχές.
Σήμερα, το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου στο οποίο ανήκει και η Σαντορίνη είναι το μόνο μέρος στην Ευρώπη όπου υπάρχουν υποθαλάσσια ηφαίστεια. (Μάλιστα, το 1650 μια υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης προκάλεσε 70 θύματα.)
Eλαφρόπετρα στη χερσονήσο του Σινά
Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, κάνοντας ανασκαφές σε ένα αρχαίο φρούριο στο βόρειο κομμάτι της χερσονήσου του Σινά (που βρίσκεται 530 χιλιομέτρα από τη Σαντορίνη) και περίπου 6,4 χιλιόμετρα από τη Μεσογειακή ακτή, ανακάλυψαν λευκή ελαφρόπετρα. Πιστεύεται ότι έφτασε εκεί μέσω του παλιρροιακού κύματος από την αρχαία ηφαιστειακή έκρηξη στο αρχιπέλαγος της Σαντορίνης.

"Γεωλόγοι θα μας βοηθήσουν να μελετήσουμε πως φυσικές καταστροφές, όπως το παλιρροιακό κύμα της Σαντορίνης, επηρέασαν την εποχή των φαραώ", δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Zahi Hawass.

Τα ευρήματα της ελαφρόπετρας χρονολογούνται στο 1540 π.Χ., χρονολογία κοντά στην ευρύτερα αποδεκτή χρονολογία της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας.

Κομμάτια λάβας στη διώρυγα του Σουέζ
Μία αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε (στο Tel Habuwa), σε μια πόλη που βρίσκεται στη διώρυγα του Σουέζ, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Κάιρο, ένα φρούριο από την εποχή των Φαραώ το οποίο σκοπό είχε να προστατέψει το Δέλτα του Νείλου από εισβολές. Το φρούριο αυτό, της 18ης Δυναστείας, είχε τέσσερεις ορθογώνιους πύργους χτισμένους από πλίνθους.

Αν και για τους ερευνητές, ήταν περισσότερο σημαντική η ανακάλυψη ενός φρουρίου που χρησιμοποιούνταν από τους Αιγυπτίους για να απωθεί τους εχθρούς την εποχή του Νέου Βασιλείου που διήρκησε από το 1500 έως το 1000 π.Χ, η μεγάλη έκπληξη ειναι για τα κομμάτια λάβας που βρέθηκαν εκεί και υποστηρίζεται οτι ειναι κομμάτια λάβας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

"Πιστεύουμε ότι θα βρεθούν και άλλα απομεινάρια λάβας", είπε ο επικεφαλής της ομάδας Mohamed Abdel Maqsud.

Κομμάτια λάβας σε Κρήτη, Κύπρο και Τουρκία
Απομεινάρια από τη στερεοποιημένη λάβα, που συνδέονται με αυτήν την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, έχουν επίσης βρεθεί στο νησί της Κρήτης, στη Κύπρο καθώς και στη νοτιοδυτική Τουρκία.
Οι πληγές του Φαραώ
Σύμφωνα με τα ευρήματα στην Αίγυπτο είναι πλέον αποδεκτό ότι το παλιρροιακό κύμα που δημιουργήθηκε χτύπησε και τις ακτές τις Αιγύπτου προκαλώντας τρομερές καταστροφές. Διάφοροι αρχαίοι μύθοι για πλημμύρες και κατακλυσμούς μπορούν να συνδεθούν με αυτό το συμβάν. Ίσως όμως μπορούν να ερμηνευτούν και άλλα συμβάντα που περιγράφονται στη Βίβλο και επιβεβαιώνονται από Αιγυπτιακούς παπύρους: οι πληγές του Φαραώ. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν, οτι κάποιες από τις βιβλικές καταστροφές που έπληξαν την Αρχαία Αίγυπτο θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης.

Τα εκατομμύρια τόνοι ηφαιστειακής στάχτης που έφτασαν στην Αίγυπτο από την έκρηξη του ηφαιστείου θα αρκούσαν να καλύψουν τον ήλιο και έτσι να δημιουργηθεί “απόλυτο σκότος“, κάτι που μπορεί να συνδεθεί με την ένατη πληγή του Φαραώ.

Επιπλέον η ηφαιστειακή στάχτη στην ατμόσφαιρα της Αιγύπτου μπορεί να ερμηνεύσει την χαλαζόπτωση και την ανωμαλία καιρικών συνθηκών. "Η ηφαιστειακή στάχτη συνάντησε καταιγίδες πάνω από την Αίγυπτο με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τρομερές χαλαζοπτώσεις", λέει η Nadine von Blohm, από το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Γερμανία, που διεξήγαγε πειράματα πάνω στον σχηματισμό των χαλαζοπτώσεων."Ακριβώς αυτή η εκτόξευση της στάχτης, προκάλεσε καιρικές ανωμαλίες οι οποίες μεταφράζονται σε υψηλότερες βροχοπτώσεις και περισσότερη υγρασία. Συνέπεια αυτών ήταν η εμφάνιση ακριδών." προσθέτει ο Siro Trevisanato, Καναδός βιολόγος.

Διαφορετικές απόψεις
Φυσικά, οι απόψεις όσον αφορά την εξήγηση των πληγών του Φαραώ διίστανται. Πολλοί καθηγητές που εξειδικεύονται στην Παλαιά Διαθήκη δεν αποδέχονται ότι οι καταστροφές στην Αίγυπτο μπορεί να προήλθαν από φυσικά αίτια.

Ο ηφαιστειολόγος από το Ελληνικό Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Γιώργος Βουγιουκαλάκης, διαφωνεί όσον αφορά ότι η ελαφρόπετρα μπορεί να μεταφερθεί σε τόση απόσταση μέσω παλιρροιακού κύματος.

"Στοιβάδες στάχτης από τη Σαντορίνη έχουν βρεθεί στο Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο, αλλά είναι πιο πιθανό να μεταφέρθηκε η ελαφρόπετρα μέσω κανονικών θαλάσσιων ρευμάτων μιας και επιπλέει", δήλωσε ο Γ. Βουγιουκαλάκης.

Σαντορίνη / Ηφαίστειο / Ατλαντίδα και Αίγυπτος
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.