Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / Οία ή Απάνω Μεριά


Οι Γαλάζιοι τρούλοι των εκκλησιών
Η ανατολή στην Οια
Φωτό : Lukas Novak

Καλώς ήλθατε στην Οία
Η Οία είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στο βόρειο τμήμα της Σαντορίνης. Είναι γνωστή επίσης ως 'Απάνω Μεριά' ή 'Ανω Μεριά'. Οι κάτοικοί της Οιας ονομάζονται και 'Πανωμερίτες'. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 150 περίπου μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Οία υπέστη σοβαρές καταστροφές από τον σεισμό του 1956 και χρειάστηκε πολύ δουλειά για την αποκατάστασή της.

Η Κοινότητα της Οίας αποτελείται από τους εξής οικισμούς: Την Οία, την Φοινικιά, τον Κουλούμπο, τους Μπαξέδες, τον Παράδεισο στα ανατολικά και τον Θόλο προς τα δυτικά. Ο Θόλος είναι ο δεύτερος αγροτικός οικισμός της Απάνω Μεριάς (Οίας). Επίσης διαθέτει και 2 λιμανάκια κόλπους, το Αμμούδι και την Αρμένη.

Η ομορφιά της Οίας είναι μοναδική στον κόσμο. Κυριολεκτικά είναι σχεδόν αδύνατον να περιγραφεί με λόγια. Μικρά κάτασπρα σπιτάκια σκαλισμένα πάνω στον γκρεμό της καλντέρας, βαμμένα σε αποχρώσεις της ώχρας, του βαθύ μπλε, στο μπλε του κοβαλτίου, σε ελαφρύ ροζ και σε γήινο κόκκινο. Στενά μονοπάτια που διακόπτονται και διακλαδίζονται μεταξύ τους και σε κάθε μία τέτοια συνάντηση συνήθως από μία εκκλησία. Σε κάθε γωνία σε περιμένει και κάτι διαφορετικό.

Η Οία είναι ένα από τα πιο φωτογραφισμένα μέρη στην Ελλάδα, αν όχι στον κόσμο. Υπήρξε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ποιητές και κάθε επισκέπτη που βρέθηκε στην Σαντορίνη. Η Οία είναι παγκόσμια γνωστή για το μαγευτικό ηλιοβασίλεμά της. Για να πούμε την αλήθεια και η θέα στην ανατολή είναι επίσης μοναδική.

Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, από τον οικισμό της Οιας

Αρχιτεκτονική
Στην Οία υπάρχουν 2 τύποι κατοικιών, τα υπόσκαφα σπίτια σκαμμένα στον ηφαιστειακό βράχο πάνω στον γκρεμό και τα καπετανόσπιτα. Τα υπόσκαφα σπίτια χρησιμοποιούνταν από τα πληρώματα των πλοίων, ενώ τα σπίτια των καπεταναίων ανήκαν στην εύπορη τάξη των ιδιοκτητών των πλοίων. Πολλές από τις εκκλησίες στην Οία είναι αφιερωμένες στους ναυτικούς.
Παναγία Πλατσανή, κοντά στη καλντέρα της Οιας

Αμμούδι
Στο Αμμούδι μπορεί να πάει κάποιος είτε με αυτοκίνητο (πηγαίνοντας τον κάτω δρόμο στο τέλος της Οίας), είτε κατεβαίνοντας με τα πόδια ή με μουλάρια τα 235 σκαλοπάτια, που ξεκινούν από την κορυφή του γκρεμού και φτάνουν μέχρι κάτω στην θάλασσα. Εκεί βρίσκεται ένα μικρό γραφικό λιμανάκι με ψαρόβαρκες, ταβέρνες και εστιατόρια ακριβώς πάνω στην προκυμαία. Ένα μονοπάτι θα σας οδηγήσει γύρω από το βουνό σε μία εξαιρετική περιοχή για καταδύσεις. Το Αμμούδι χρησιμοποιούνταν για την φόρτωση πλοίων πριν από περίπου 2 αιώνες. Οι θαλάσσιες συναλλαγές και το εμπόριο ήταν τρόπος ζωής στην Οια. Η Θηραϊκή ελαφρόπετρα και κρασί ήταν τα βασικά που εξάγονταν, ενώ εισήγαγαν πορσελάνη, ξύλο, ασημικά, υφάσματα, έπιπλα, αρώματα, τρόφιμα και κατασκευαστικά υλικά.
Αμμούδι λιμανάκι

Αρμένη
Το λιμάνι της Αρμένης είναι μικρότερο από το Αμμούδι. Χρησιμοποιούνταν επίσης για την εμπορία κρασιού. Για να φθάσετε εκεί μπορείτε να πάρετε καραβάκι από το Αμμούδι ή να κατεβείτε από την Οία τα 292 σκαλοπάτια που οδηγούν στο Αρμένη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα από τα γαϊδουράκια. Υπάρχει μία ταβέρνα για ένα ήρεμο γεύμα.

Ανάμεσα στο Αμμούδι και την Αρμένη βρίσκεται το Αρμενάκι. Το να κατεβείτε εκεί είναι αρκετά δύσκολο. Μπορείτε να κολυμπήσετε μέχρι εκεί, όμως δεν υπάρχουν καταστήματα ή εστιατόρια.

Χώροι ιστορικού ενδιαφέροντος
Στην Οία υπάρχει το Ναυτικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό καπετανόσπιτο του 19ου, που απεικονίζει την ναυτική ιστορία του νησιού. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί επίσης το κάστρο της Οίας, όπου (εκτός των άλλων) είναι και ένα από τα πιο γνωστά σημεία για να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

Αποστάσεις
Φηρά : 11 χλμ
Αεροδρόμιο : 16,5 χλμ
Λιμάνι : 19,5 χλμ
Ιστορία
Το καστέλι της Οιας. Ενα από τα 5 της Σαντορίνης
Οινοποιεία
Οινοποιείο Σιγάλας
Υπηρεσίες
ΑΤΜ, ταχυδρομείο, χρυσοχοεία, γκαλερί, καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ..
Συγκοινωνία
Αφετηρία Λεωφορείων κοντά στη κεντρική πλατεία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Διάκριση καθαρότερης παραλίαςΗ παραλία της Περίσσας έχει κερδίσει το βραβείο της ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

Δείτε : Ξενοδοχεία της Οιας

Δείτε : Το καστέλι της Οίας

Δείτε : Παραλίες στη βόρεια ακτή

Δείτε : Παραλίες στην Βόρεια Ανατολική Ακτή

Ο παραδοσιακός οικισμός της Οιας, όπως στέκεται ψηλά πάνω από το Αμμούδι

"Η ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"Βιβλίο από τη Καδιώ Σιγάλα
Σημείωση της ομάδας εργασίας:
Το 2003 λάβαμε ένα mail από το κ. Ιωάννη Κολύμβα οποίος ζει στην στην Αγγλία για περισσότερο από 30 χρόνια.

Μας έγραψε ότι ήταν ο αδελφός της Καδιώ Σιγάλα (Καδιώ Κολύμβα επίσης). Η Καδιώ, όπως ο ίδιος μας πληροφόρησε, ερχόταν και έμενε το καλοκαίρι στην Οία. Μας εξομολογήθηκε ότι αν και ζει στην Αγγλία, η καρδιά του θα είναι για πάντα στην Οία και οτι συγκινήθηκε πού μέσω internet κατάφερε να έχει την Οία κοντά του, όποτε το θελήσει.

Η Καδιώ (γόνος οικογενειών καπεταναίων της Οίας) ειναι συγγραφέας του βιβλίου 'Η απάνω μεριά του κόσμου'

Οικισμός Μπαξέδες
Σαντορίνη / Χωριά και Οικισμοί / Οια, Φοινικιά, Αμμούδι
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.