Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / Το Χωριό ΑκρωτήριΟ φάρος του Ακρωτηρίου
Το χωριό του Ακρωτηριου
Θέα απο το Ακρωτήρι


Καλώς ήλθατε στο Ακρωτήρι
Κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους, το Ακρωτήρι ήταν ένας από τους 5 οχυρωμένους Οικισμούς στο νησί. Βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Σαντορίνης. Αποτελεί μεγάλο ακρωτήρι του Αιγαίου, από όπου και πήρε το όνομά του, όχι μόνο το ίδιο το χωριό αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Έχει καταπληκτική θέα προς το ηφαίστειο, την Οία αλλά και ολόκληρη την καλντέρα. Εχει μεγάλο μήκος ακτογραμμής όπου υπάρχουν μικρές ήσυχες παραλίες. Είναι γνωστό για τις πολύ καλές ψαροταβέρνες του. Εδώ θα βρείτε το Φάρο το Κάστρο Ακρωτηρίου και τη προϊστορική πόλη που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Ακρωτηρίου.

Βράχος με ανθρώπινη φιγούρα κοντά στο φάρο
Φωτό : Κλέαρχος Καπουτσής

Ο Φάρος του Ακρωτηρίου
Το Ακρωτήρι βρίσκεται ακριβώς στον άξονα της ναυτικής γραμμής από Πειραιά προς Αλεξάνδρεια. Ο φάρος είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα από τα Φηρά και σε υψόμετρο 58 μέτρων. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι: Γεωγραφικό Πλάτος 36° 21' 05" N. και Γεωγραφικό μήκος 25° 21' 05" E.

Το κτήριο του Φάρου

Η ιστορία του Φάρου

Ο φάρος κτίστηκε το 1892 από τη γαλλική εταιρεία « La Societe Collas et Michel». Αρχικά λειτουργούσε με πετρέλαιο και η ακτίνα του φωτός του, έφθανε σε απόσταση 23 ναυτικών μιλίων. Το 1925 ανακαινίστηκε. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος σταμάτησε την λειτουργία του και επαναλειτούργησε το 1945.

Το 1983 έγινε εγκατάσταση ηλεκτρικού ρεύματος και το 1988 ο φάρος έγινε πλήρως αυτοματοποιημένος με τη δέσμη φωτός του, να φθάνει πλέον τα 25 ναυτικά μίλια, με περιστροφικό φλας κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Αρχαιολογικά Ευρήματα :
Το Ακρωτήρι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου. Η πρώτη αποικία στο νησί χρονολογείται από την υστερη Νεολιθική Εποχή ( από την 4η χιλιετία π.Χ.). Η Έκθεση των Τοιχογραφιών της Θήρας βρίσκεται στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στα Φηρά.

Αποστάσεις Φηρά : 11 χλμ
Αεροδρόμιο : 12 χλμ
Λιμάνι : 9,5 χλμ
Ιστορία Ανασκαφές Ακρωτηρίου, Κάστρο
Θα βρείτε : Καταστήματα, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, καφέ
Συγκοινωνία Λεωφορεία προς και από τα Φηρά με χωριό και ανασκαφές.

Δείτε : Ξενοδοχεία στο Ακρωτήρι
Δείτε : Ανασκαφές Ακρωτηρίου
Δείτε : Το κάστρο Ακρωτηρίου
Δείτε : Οι τοιχογραφίες της Θήρας
Δείτε : Νοτιοδυτικές Παραλίες

Η εκκλησία του Αγ.Νικολάου στον Ορμο του Μπάλου
Φωτό : Κλέαρχος Καπουτσής

Ο όρμος του Μπάλου
Ο μπάλος είναι ένα μικρό λιμανάκι βορειοδυτικά του Ακρωτηρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομά του το πήρε γιατί τα κορίτσια εκεί χορεύουν μπάλο. Τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε σαν μικρό εμπορικό λιμάνι που εξυπηρετούσε τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας της περιοχής. Σήμερα, η πρόσβαση στον όρμο είναι πολύ δύσκολη, λόγω της παλαίωσης που έχουν υποστεί τα σκαλιά που οδηγούν σε αυτόν. Ωστόσο, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, γνωστή ως Παναγία του Μπάλου από ένα τσιμεντένιο πλακόστρωτο μονοπάτι.

Σε παλαιότερες εποχές ζούσαν καλόγριες σε σπηλιές στα βράχια της Καλντέρας και το κυρίως κτίριο της εκκλησίας είναι ένα ιερό της Αγίας Τριάδος. Σύμφωνα με την τοπική ιστορία, τα σπήλαια αυτά έχουν περάσματα με σήραγγες που χρησιμοποιούνταν από τις μοναχές ως καταφύγια από τις επιδρομές που γίνονταν στο νησί.

Σαντορίνη / Χωριά και Οικισμοί / Ακρωτήρι
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.