Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / Χωριά και Οικισμοί


Χωριά της Σαντορίνης, Αρχή Χωριά της Σαντορίνης, Τέλος
Χωριά και οικισμοί της Σαντορίνης
Εμπορείο, Επισκοπή Γωνιάς (Μέσα Γωνιά), Εξω Γωνιά, Εξομύτης, Παναγία Καλού, Βόθωνας, Βουρβούλος


Καμπαναριό της Παναγίας Μεσανής, Εμπορείο
Φωτο : Κλέαρχος Καπουτσής

Εμπορείο: Γνωστό και ως Νημποριό
Το Εμπορείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού. Βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία 12 χιλιόμετρα νότια των Φηρών στο πρόποδες του Βουνού του Προφήτη Ηλία. Το Εμπορείο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός και εδώ βρίσκεται ένας από τους 5 Οχυρωμένους Οικισμούς της Σαντορίνης, ο Γουλάς του Νημποριού. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, οι κάτοικοι συνήθιζαν να χτίζουν τα σπίτια τους δίπλα-δίπλα, έτσι ώστε να προστατεύονται καλύτερα από τους πειρατές. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού, βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Νικόλαου του Μαρμαρίτη.

Υπάρχουν διαφορές θεωρίες όσο αναφορά την προέλευση του ονόματος Εμπορείο. Η επικρατέστερη είναι ότι η ονομασία Εμπορείο προήλθε από το εμπόριο, επειδή ο οικισμός ήταν το κέντρο της τότε αγοράς και εδώ πωλούνταν όλα τα είδη εμπορευμάτων. Σ'αυτό συνέβαλε και η γεωγραφική του θέση κοντά στο εμπορικό λιμάνι της Αρχαίας Ελευσίνας.

Πάνω από το Εμπορείο μπορεί να δε κανείς την κορυφογραμμή του βουνού Γαβρίλος, όπου έχουν ανακαλυφθεί ερείπια χρονολογούμενα από την Βυζαντινή περίοδο.

Λίγο πριν φθάσετε στην είσοδο του χωριού, θα δείτε στην δεξιά πλευρά τη περιοχή των ανεμόμυλων με μια σειρά από 8 (ανεμόμυλους).Εκκλησία Παναγίας Επισκοπής
Φωτο : Κλέαρχος Καπουτσής

Επισκοπή Γωνιάς : Γνωστή ως Μέσα Γωνιά

Η Επισκοπή Γωνιάς βρίσκεται στου πρόποδες του βουνού του Προφήτη Ηλία, στο δρόμο για το Καμάρι, 6 χιλιόμετρα από τα Φηρά, στην νοτιοανατολική πλευρά της Σαντορίνης.

Το χωριό είναι γνωστό ως Μέσα Γωνιά, αφού ήταν η επίσημη ονομασία του μέχρι το 1915. Η Μέσα Γωνιά ήταν μία περιοχή με σημαντικό ρόλο στον τομέα της παραγωγής κρασιού.

Σε παλιούς χάρτες αναφέρεται επίσης και ως "Κάτω Γωνιά". Η Επισκοπή Γωνιάς πήρε το όνομά της από τη βυζαντινή εκκλησία που υπάρχει στην περιοχή, την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, γνωστή και ως Παναγία Επισκοπή.

Υπάρχουν ιστορικές καταγραφές πως η εκκλησία ήταν έδρα της ορθόδοξης και αργότερα και της Λατινικής επισκοπής του νησιού.

Ο οικισμός της Επισκοπής Γωνιάς καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον σεισμό το 1956 και οι περισσότεροι κάτοικοι του, μετακινήθηκαν προς το Καμάρι.


Εκκλησία Αγιος Γεώργιος θαλασσίτης
Φωτο : Κλέαρχος Καπουτσής

Αγιος Γεώργιος :
Το χωριό Άγιος Γεώργιος οφείλει το όνομά του στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Θαλασσινού, γνωστού και ως Θαλασσίτη (η οποία έχει χτιστεί πάνω στα θεμέλια μίας μεγαλύτερης βασιλικής). Το χωριό βρίσκεται 14 χιλιόμετρα από τα Φηρά, στην νοτιοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, κοντά στον Περίβολο και η παραλία του αποτελεί συνέχεια της παραλίας Περίσσα-Περίβολος.Εκκλησία Αγιου Χαράλαμπου στην Εξω Γωνιά

Εξω Γωνιά :
Η Έξω Γωνιά είναι ένα χωριό στο δρόμο για το Καμάρι, 8 χιλιόμετρα από τα Φηρά στην νοτιοανατολική πλευρά της Σαντορίνης. Παλαιότεροι χάρτες την αναφέρουν ως 'Απάνω Γωνιά'. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, μία από τις τρεις μεγαλύτερες του νησιού. Η παραλία της Έξω Γωνιάς είναι 2.6 χιλιόμετρα από το χωριό. Ονομάζεται παραλία Avis, από το εργοστάσιο παραγωγής "πελτέ" και επεξεργασίας "ντοματάκια Σαντορίνης" AVIS που λειτουργούσε εκεί.

Το σκάλισμα της 'όχεντρας'
Φωτο : Κλέαρχος Καπουτσής

Εξωμύτης
Ο Εξωμύτης είναι ένα χωριό στην νότια πλευρά της Σαντορίνης, κοντά στην Περίσσα. Ειναι ταυτόχρονα και ακρωτήρι της νότιας Σαντορίνης. Ανήκει στην ευρύτερη περιοχή (παλαιά κοινότητα) Εμπορείου. Στην δεξιά πλεύρά του δρόμου από την Περίσσα προς τον Εξωμύτη, πάνω στα βράχια υπάρχουν αρχαίοι τάφοι. Σε ένα από τα βράχια, πάνω στην ταφόπλακα είναι σκαλισμένη μια τεράστια οχιά. Το λιμάνι της Αρχαίας Ελευσίνας θεωρείται πως ήταν κοντά στο Ακρωτήρι του Εξωμύτι.

Εκκλησία Παναγία Καλού
Φωτο : Κλέαρχος Καπουτσής

Παναγία του Καλού
Η Παναγία του Καλού βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τα Φηρά. Το χωριό πήρε την ονομασία του από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή αλλιώς Παναγίας του Καλού. Η εκκλησία χτίστηκε την μετά τον 'Καιρό του Κακού', δηλαδή την περίοδο της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ 1649 και 1650, που ειχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση στο χάρτη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.

Ο Οικισμός του Βόθωνα
Φωτο : Κλέαρχος Καπουτσής

Βόθωνας

Το χωριό Βόθωνας είναι 3.3 χιλιόμετρα από τα Φηρά, αμέσως μετά την Μεσαριά. Ο Βόθωνας είναι χτισμένος μέσα σε ένα φαράγγι, ενώ πολλά από τα αρχικά σπίτια της περιοχής είναι υπόσκαφα, σκαμμένα μέσα στο ηφαιστειακό πέτρωμα.

Στο χωριό θα βρείτε την εκκλησία της Παναγίας της Τρύπας και την εκκλησία της Αγίας Άννας.Ο Οικισμός του Βουρβούλου
Φωτο : Κλέαρχος Καπουτσής

Βουρβούλος

Ο Βουρβούλος βρίσκεται περίπου 3.7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τα Φηρά. Από το χωριό υπάρχει μαγευτική θέα προς τις ανατολικές πεδιάδες, την παραλία του Βουρβούλου, στην βόρεια ακτογραμμή και στις παραλίες Πορί και Κολούμπου. Βουρβούλος σημαίνει φουσκάλα και πήρε το όνομά του από τους περίεργους ανάγλυφους γεωλογικούς σχηματισμούς του εδάφους στην περιοχή.

Μέσα στο χωριό έχει ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν εκείνων που έχασαν την ζωή τους κατά την γερμανική κατοχή, στον πόλεμο του 1940. Στο χωριό θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου και την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Σαντορίνη / Χωριά και Οικισμοί της Σαντορίνης /
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.