Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Μουσεία / Εικόνες & Κειμήλια

Σαντορίνη :
Πολιτισμός & Παράδοση

Σαντορίνη - Εκκλησίες

Eκκλησίες στην Σαντορίνη, το ελληνικό ορθόδοξο Πάσχα, θρησκευτικό ημερολόγιο & γιορτές, ονομαστικές εορτές...

Σαντορίνη - Μουσεία

Αρχαιολογικό μουσείο, προϊστορικό μουσείο, μέγαρο Γκύζη, το ναυτικό μουσείο, αρχοντικό Γεωργίου Εμμ. Αργυρού
Λαογραφικό μουσείου Εμ. Λιγνού....

Σαντορίνη - Εκθέσεις

Συνεδριακό κέντρο Μ.Νομικού, τοιχογραφίες Σαντορίνης, κέντρο τέχνης Αργυρού έκθεση κάναβας, έκθεση "η Σαντορίνη που χάνεται"...

Σαντορίνη - Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανασκαφές Ακρωτηρίου, η Αρχαία Θήρα ...

Σαντορίνη :
Η Ιστορία

Κάστρα, Φρούρια & Πύργοι

Το φρούριο του Σκάρου, το κάστρο του Αγ.Νικολάου, ο πύργος του Νημποριού, το κάστρο του Πύργου, το κάστρο & ο πύργος του Ακρωτηρίου...
Σαντορίνη - Μουσεία : Εικόνες & Κειμήλια
Συλλογή Εικόνων και Κειμηλίων στο χωριό Πύργος της Θήρας.
Η Συλλογή Εικόνων & Κειμηλίων του Πύργου στεγάζει ανεκτίμητης αξίας αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα, μεταλλικά έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης. Τα περισσότερα εκθέματα χρονολογούνται στον 17ο και 18ο αιώνα. Φιλοξενεί επίσης εκθέματα που σχετίζονται με την υποδηματοποιεία, την τυπογραφία, την κατασκευή κεριών, κρασιού και τοπικών εδεσμάτων.

Το μουσείο βρίσκεται στην Αγία Τριάδα, αρχικά μια καθολική εκκλησία που ανήκε σε ένα μικρό μοναστήρι. Η εκκλησία είχε εγκαταλειφθεί εντελώς, και στις αρχές του ’70 παρέμενε μόνο ο βόρειος τοίχος και μέρος του Ιερού. Το 1975, με πρωτοβουλία της κυρίας Λίζας Πατηνιώτη και της “Ένωσης Κατοίκων Πύργου Θήρας” ξεκίνησαν προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της εκκλησίας με σκοπό να στεγάσει τις συλλογές. Η κυρία Πατηνιώτη είχε την προνοητικότητα να συλλέξει και να προστατέψει τα κομμάτια της συλλογής αμέσως μετά τον σεισμό του 1956. Η Β’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας και την κοινότητα του Πύργου, κατάφερε το 1997 να παρουσιάσει για άλλη μια φορά τη συλλογή που είχε παραμείνει κλειστή για πολλά χρόνια.

Η Συλλογή
Η παλαιότερη εικόνα της συλλογής, αυτή του Αγίου Γεωργίου, χρονολογείται το 16ο αιώνα και σύμφωνα με μαρτυρίες από τους γηραιότερους κατοίκους του Καστελιού προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία. Πιθανολογείται επίσης ότι η εικόνα του Αγίου Αναβάτη, με το άλογο του να εμφανίζεται στο πλάι, δημιουργήθηκε στην Κρήτη τον 15ο αιώνα, ωστόσο αυτό δεν έχει αποδειχθεί πλήρως.

Τρεις εικόνες της συλλογής, “Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος “, “Προφήτες” και “Θεία Λειτουργία“ προέρχονται από το μικρό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που ήταν κάποτε κτήμα της μονής Πάτμου. Μάλιστα, η τρίτη εικόνα έχει υπογραφεί από τον ιερέα Εμμανουήλ Σκορδίλη. Ο διάσημος Κρητικός αγιογράφος δημιούργησε ένα εργαστήριο στη Μήλο κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, και μπορεί κανείς να βρει αγιογραφίες του, σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Στη συλλογή ανήκουν επίσης έργα από άλλους εξέχοντες αγιογράφους, όπως του Βίκτωρος και του μοναχού Παΐσιου.

Ένα αξιόλογο κομμάτι από τα ξύλινα γλυπτά είναι ο Σταυρός με τρισχιδείς άκρα και το Τέμπλο με την Παναγία και τον Ιωάννη. Τα τρία αρτοφόρια και ο Επιτάφιος ολοκληρώνουν τη συλλογή των ξύλινων γλυπτών του 18ου και 19ου αιώνα.

Επιπλέον, κεντήματα, άμφια, ιερά βιβλία και χάλκινα σκεύη στολίζουν τη συλλογή. Μεταξύ αυτών μπορεί κανείς να διακρίνει ένα ζευγάρι χρυσά κεντημένα μανίκια με σκηνές των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Υπαπαντής.

Συλλογή Εικόνων & Κειμηλίων
Πύργος Σαντορίνη 847 00 Κυκλάδες

Ανοιχτά από Απρίλη έως Οκτώβρη
Καθημερινά: 10.00 - 16.00

Τηλ : +30 22860 31812Συλλογή εικόνων και κειμηλίων
Φωτό : Κλέαρχος Καπουτσής

Αγία Τριάδα - Πύργος
Φωτό : Κλέαρχος Καπουτσής
Σαντορίνη Πολιτισμός & Παράδοση / Μουσεία / Εικόνες & Κειμήλια :
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.