Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Μουσεία / Προιστορική Θήρα

Σαντορίνη :
Πολιτισμός & Παράδοση

Σαντορίνη - Εκκλησίες

Eκκλησίες στην Σαντορίνη, το ελληνικό ορθόδοξο Πάσχα, θρησκευτικό ημερολόγιο & γιορτές, ονομαστικές εορτές...

Σαντορίνη - Μουσεία

Αρχαιολογικό μουσείο, προϊστορικό μουσείο, μέγαρο Γκύζη, το ναυτικό μουσείο, αρχοντικό Γεωργίου Εμμ. Αργυρού
Λαογραφικό μουσείου Εμ. Λιγνού....

Σαντορίνη - Εκθέσεις

Συνεδριακό κέντρο Μ.Νομικού, τοιχογραφίες Σαντορίνης, κέντρο τέχνης Αργυρού έκθεση κάναβας, έκθεση "η Σαντορίνη που χάνεται"...

Σαντορίνη - Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανασκαφές Ακρωτηρίου, η Αρχαία Θήρα ...

Σαντορίνη :
Η Ιστορία

Κάστρα, Φρούρια & Πύργοι

Το φρούριο του Σκάρου, το κάστρο του Αγ.Νικολάου, ο πύργος του Νημποριού, το κάστρο του Πύργου, το κάστρο & ο πύργος του Ακρωτηρίου...
Σαντορίνη - Μουσεία : Προιστορικό μουσείο Θήρας
Τοπική παράδοση και πολιτισμός
Το Προϊστορικό Μουσείο Θήρας φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου (Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών), από προηγούμενες ανασκαφές στην περιοχή Ποταμός (Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθήνας), καθώς και ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορα άλλα σημεία του νησιού (ΚΑ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις Κυκλάδες και τη Σάμο). Επιπλέον, βρίσκονται σε έκθεση αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν τυχαία ή παραδόθηκαν από ντόπιους.

Η έκθεση προσπαθεί να σκιαγραφήσει την πορεία της Θήρας στα Προϊστορικά χρόνια, μέσα από επιλεγμένα ευρήματα από τα χιλιάδες που βρίσκονται αποθηκευμένα. Πρόκειται για μια δυναμική και δημιουργική προσπάθεια που αναδεικνύει την σημαντικότητα της πόλης του Ακρωτηρίου ως ένα από τα κυριότερα κέντρα του Αιγαίου κατά τον 18ο και 17ο αιώνα π.Χ.

Η έκθεση του μουσείου είναι δομημένη σε τέσσερεις ενότητες, οι οποίες αναφορικά είναι: α) η ιστορία των αρχαιολογικών ερευνών στη Σαντορίνη, β) η γεωλογία του νησιού, γ) η ιστορία της Σαντορίνης από την Ύστερη Νεολιθική έως την Υστεροκυκλαδική Ι Περίοδο (αρχές του 17ου αιώνα π.Χ.) και δ) η περίοδος ακμής της πόλης του Ακρωτηρίου (τέλος της Υστεροκυκλαδικής Ι Περιόδου, 17ος αιώνας π.Χ.).

Αρχαιολογικές Έρευνες στη Σαντορίνη
Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες που αφορούν την εξερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου. Παρουσιάζεται το ξεκίνημα των ανασκαφών από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο καθώς και η πορεία τους μέχρι σήμερα. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για τις ανασκαφές που έγιναν στο νησί της Θηρασιάς και στη θέση Ποταμός στην περιοχή του Ακρωτηρίου.
Γεωλογική Ιστορία
Η γεωλογική ιστορία της Θήρας παρουσιάζεται μέσα από στρώματα πετρωμάτων από την καλντέρα, και από απολιθώματα φυτών (ελαιόδεντρων, φοινικόδεντρων, σχίνων) και εντόμων. Τα ευρήματα των απολιθωμάτων, μας δίνουν πληροφορίες πάνω στο εύκρατο κλίμα της Μεσογείου 50.000-60.000 χρόνια πριν. Η πορεία προς τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, περίπου το 1500 π.Χ., και η δημιουργία των νησιών της Παλαιάς και Νέας Καμένης παρουσιάζονται μέσα από σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες.
Η Πορεία προς την ακμή
Όσον αφορά την τρίτη ενότητα (Ύστερη Νεολιθική έως Υστεροκυκλαδική Ι Περίοδος), στην έκθεση θα βρει κανείς νεολιθική κεραμική, πρωτοκυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία. Επιπλέον συμπεριλαμβάνονται εκθέματα που ανήκουν στη μεταβατική περίοδο από την Πρωτοκυκλαδική ΙΙ στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙΙ και προέρχονται από τις νησίδες Χριστιανά και από το Ακρωτήρι. Σε αυτό το κομμάτι της έκθεσης βρίσκονται επίσης εντυπωσιακές πτηνόμορφες πρόχους διακοσμημένες με χελιδόνια, από τον Φτέλλο, τον Άγιο Ιωάννη Ελεήμονα, το Μεγαλοχώρι και το Ακρωτήρι (20ός-18ος αι. π.Χ.) καθώς και δείγματα της πρώιμης κυκλαδικής χαλκοτεχνίας. Μέσα από χάρτες και χρονολογικούς πίνακες, ο επισκέπτης μπορεί να κατανοήσει της σταδιακή ανάπτυξη της Θήρας και την πορεία της πόλης του Ακρωτηρίου προς τη μέγιστη ακμή.
Η ακμή της πόλης του Ακρωτηρίου
Στο τελευταίο μέρος παρουσιάζονται διάφορες πτυχές του προϊστορικού Ακρωτηρίου όπως, το σχέδιο, η αρχιτεκτονική και η οργάνωση της πόλης, η ανάδυση γραφειοκρατικού συστήματος, η ανάπτυξη της μεγαλειώδους τέχνης της τοιχογραφίας, η πλούσια και ποικιλόμορφη συλλογή κεραμικών, τα κομψά κοσμήματα, η αμοιβαία επιρροή μεταξύ αγγειογραφίας και τοιχογραφίας καθώς και το πολύπλοκο δίκτυο επικοινωνίας της πόλης και του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πληθώρα σκευών και αντικειμένων από τα σπίτια και τους δημόσιους χώρους περιλαμβάνονται σε αυτό το κομμάτι της έκθεσης: είδη οικιακού εξοπλισμού, χάλκινα σκεύη, εργαλεία και όπλα, αντικείμενα που μαρτυρούν την τέχνη της μεταλλοτεχνίας και διάφορα είδη καλαθιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γύψινα εκμαγεία επίπλων.

Ακόμη σε έκθεση βρίσκονται σκεύη τυποποιημένου μεγέθους και σταθερής χωρητικότητας, σφραγίσματα και σφραγίδες, μολύβδινα σταθμά, και πίνακες της Γραμμικής Α΄, αντικείμενα που θεωρείται ότι χρησίμευαν στην επικοινωνία και στις εμπορικές συναλλαγές της πόλης με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα πολύτιμων αντικειμένων και κοσμημάτων από την πόλη του Ακρωτηρίου ήταν λιγοστά, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς οι κάτοικοι πήραν μαζί τους τα πολύτιμα αντικείμενα προτού εγκαταλείψουν την πόλη. Για αυτό το λόγο, το πρόσφατο εύρημα του χρυσού αίγαγρου, που ανήκει στη συλλογή του Μουσείου και θεωρείται ότι χρησιμοποιούταν σε ιερές τελετές, παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι τοιχογραφίες
Εντυπωσιακά είναι επίσης τα σύνολα τοιχογραφιών (τοιχογραφία των “Γυναικών”, των “Παπύρων” και των “Γαλάζιων Πιθήκων”) και τα αποσπάσματα από άλλες τοιχογραφίες (“Αφρικάνος”, “Σεβίζοντες Πίθηκοι”, “Πτηνά” και “Μοτίβα Λουλουδιών”) που βρέθηκαν κυρίως σε δημόσια αλλά και σε κάποια ιδιωτικά κτήρια. Οι τοιχογραφίες δίνουν πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο για την εντόπιο ζωή και το περιβάλλον αλλά και για αυτά άλλων περιοχών με τι οποίες υπήρχε εμπορική επικοινωνία. Επιπλέον ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει την τεχνική κατασκευής τους, καθώς και μερικά από τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνταν, αγγεία με ίχνη χρώματος και κομμάτια χρωστικών ουσιών. Παρουσιάζεται επίσης η εξέλιξη της τέχνης της τοιχογραφίας καθώς εκτίθενται και θραύσματα παλιότερων τοιχογραφιών.
Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
Φηρά Σαντορίνη 847 00 Κυκλάδες
Χειμερινό ωράριο (Νοε - Μαρ): 8.00 - 15.00 (Δευτέρα κλειστά)
Θερινό ωράριο (Απρ - Οκτ): 9.00-16.00 (Τρίτη κλειστά)
Τηλ : +30 22860 23217

Αγαλματίδιο χρυσού αίγαγρου

Μαρμάρινο ειδώλιο

Τοιχογραφία γαλάζιων πιθήκων

Στάμνα πτηνών
Σαντορίνη Πολιτισμός & Παράδοση / Μουσεία / Προιστορικό μουσείο Θήρας :
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.