Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / Μουσεία / Μέγαρο Γύζη

Σαντορίνη :
Πολιτισμός & Παράδοση

Σαντορίνη - Εκκλησίες

Eκκλησίες στην Σαντορίνη, το ελληνικό ορθόδοξο Πάσχα, θρησκευτικό ημερολόγιο & γιορτές, ονομαστικές εορτές...

Σαντορίνη - Μουσεία

Αρχαιολογικό μουσείο, προϊστορικό μουσείο, μέγαρο Γκύζη, το ναυτικό μουσείο, αρχοντικό Γεωργίου Εμμ. Αργυρού
Λαογραφικό μουσείου Εμ. Λιγνού....

Σαντορίνη - Εκθέσεις

Συνεδριακό κέντρο Μ.Νομικού, τοιχογραφίες Σαντορίνης, κέντρο τέχνης Αργυρού έκθεση κάναβας, έκθεση "η Σαντορίνη που χάνεται"...

Σαντορίνη - Αρχαιολογικοί Χώροι

Ανασκαφές Ακρωτηρίου, η Αρχαία Θήρα ...

Σαντορίνη :
Η Ιστορία

Κάστρα, Φρούρια & Πύργοι

Το φρούριο του Σκάρου, το κάστρο του Αγ.Νικολάου, ο πύργος του Νημποριού, το κάστρο του Πύργου, το κάστρο & ο πύργος του Ακρωτηρίου...
Σαντορίνη - Μουσεία : Μέγαρο Γύζη
Αρχαιολογικό, Προϊστορικό, Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο Θήρας
Το πολιτιστικό κέντρο 'Μέγαρο Γύζη' ιδρύθηκε το 1980 με κύριο σκοπό την πνευματική και πολιτιστική πρόοδο των κατοίκων, καθώς και τη γεινικότερη πολιτιστική προώθηση της Σαντορίνης.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, μουσικές παραστάσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, διαλέξεις, εκδηλώσεις παραδοσιακών χορών, προβολές ταινιών καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις...

Το Μέγαρο
Το Μέγαρο Γύζη είναι ένα από τα λίγα παραδοσιακά αρχοντικά του 17ου αιώνα που επιβίωσαν του σεισμού του 1956. Από το 1980 έως και σήμερα, με πρωτοβουλία της Καθολικής Επισκοπής Θήρας, το αρχοντικό Μέγαρο Γύζη στεγάζει τις δραστηριότητες του Πνευματικού κέντρου.

Η εμπρόσθια είσοδος του αρχοντικού είναι διακοσμημένη με το οικόσημο της οικογένειας Γύζη. Το κτήριο του αρχοντικό έχει εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και ομορφιά, ωστόσο μετά το σεισμό του 1956 απέμεινε μόνο το υπόγειο όπου και υπήρχαν οι βοηθητικοί χώροι του παλιού αρχοντικού.

Το αρχοντικό είναι το μοναδικό κτίριο από την εποχή αυτή στη Σαντορίνη, στο οποίο το ισόγειο αναπτύσσεται γύρω από ένα αίθριο, αποδίδοντας μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική στο ανοικτό εσωτερικό χώρο που δημιουργείται. Ο χώρος αυτός καλύπτεται εν μέρει από ένα κομψό θόλο σε σχήμα σταυρού.

Η αναστήλωση
Με την στήριξη και τη συμβολή της Καθολικής Επισκοπής Θήρας το κτήριο έχει υποστεί προσεκτική αναστήλωση διατηρώντας τα αρχικά χαρακτηριστικά του μέσω μιας προσπάθειας διαφύλαξης των ξεχωριστών αυτών γνωρισμάτων της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το κτίριο τροποποιήθηκε ελάχιστα για να ανταποκριθεί στις λειτουργικές απαιτήσεις ενός πολιτιστικού κέντρου το οποίο διαθέτει εκθεσιακό χώρο καθώς και εγκαταστάσεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Aπό το 1981 και μέχρι σήμερα, το Πνευματικό Κέντρο ‘’Μέγαρο Γύζη’’ διοργανώνει ετησίως μεταξύ 1ης και 31ης Αυγούστου ένα φεστιβάλ διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει μουσικά κονσέρτα και εκθέσεις ζωγραφικής διάσημων καλλιτεχνών.

Όλοι οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν αυτές τις εκδηλώσεις χωρίς χρέωση, μιας και υπάρχει γενική πολιτική δωρεάν εισόδου.

Οι δραστηριότητες αυτές του Μεγάρου Γκύζη συμβάλουν θετικά στην πολιτιστική ζωή της Σαντορίνης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πολυάριθμους φίλους και επισκέπτες του νησιού.

Μόνιμες Συλλογές
  • - Συλλογή από αυθεντικές γκραβούρες
  • - Συλλογή παλαιών ιστορικών χειρογράφων
  • - Συλλογή από πίνακες της Σαντορίνης
  • - Συλλογή από πίνακες, δωρεά από το ζεύγος Pintos
  • - Συλλογή από παλιές φωτογραφίες του τοπίου της Σαντορίνης
  • - Συλλογή των γεωλογικών στρωμάτων της Σαντορίνης

Μέγαρο Γύζη Πνευματικό Κέντρο
Φηρά Σαντορίνη 847 00 Κυκλάδες
Το Μέγαρο βρίσκεται απέναντι από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ανοιχτό από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου,
Καθημερινά εκτός Κυριακής 10.30 - 13.30 & 17.00 - 20.00
Τηλ : +30 22860 23077
Φαξ : +30 22860 22428

1. Μέγαρο Γύζη

2. Μέγαρο Γύζη

3. Μέγαρο Γύζη

4. Μέγαρο Γύζη
Σαντορίνη Πολιτισμός & Παράδοση / Μουσεία / Πνευματικό Πολιτιστικό κέντρο Μέγαρο Γύζη :
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.